Med livet som insats

sj_snabbtagAtt iakttaga något när man själv är mitt i det som händer är lite speciellt, milt uttryckt. Det är första gången jag åker tåg, snabbtåg, sedan jag var en liten grabb, vilket innebär att jag inte har åkt tåg på närmare fyrtio år. Anledningen är att det har varit en praktisk omöjlighet eftersom jag sitter i elrullstol och det är trappor upp till tågens vagnar. Efter att ha blivit nekad att åka riksfärdtjänst med specialfordon för att hälsa på min syster var jag tvungen, om jag ville resa, att testa om det idag år 2015 går att åka tåg med stor elrullstol – och visst gick det bra om du är beredd att satsa livet som insats.

Det första jag ser där jag står på perrongen, supernervös, och ska upp på tåget, var trappor och trånga utrymmen. Men då började en tågvärdinna rodda med en hissanordning och en platta hissades ned till marknivå. Jag är rätt duktig på att hantera och köra min elrullstol men även jag blir nervös när en hissanordningens golv, plattans omfång, endast är några centimeter större än rullstolens storlek. Jag stötte i både här och där när jag skulle köra av plattan och in på tåget. När jag skulle av var det ännu värre. Känslan var som att köra ut i luften eftersom plattan i stort sett är lika stor som rullstolen ser man inte vad man står på. Felmarginalerna är minimala och om katastrofen skulle hända hade det med stor sannolikhet varit rent ut sagt livsfarligt för många av oss funktionabla människor som använder elrullstolar.

När jag väl var uppe på tåget och skulle ta mig till min plats så gick det hyfsat bra. Men man ska veta att det är minimalt med utrymme och sitter du i en större elrullstol, till exempel Permobil, så finns det bara en plats. På hemresan var det en resenär till förutom mig som använde rullstol så vi var en Permobil och en manuell rullstol, men han kunde hoppa över till sin reserverade plats. Platsen bakom och runt mig var så småningom belamrad med bagage vilket gjorde det svårare att vilja gå på muggen, men efter fem minuters flyttande av bagage strålade även jag.

Så summan av kardemumman blir att resan ner till Skåne, och hem igen, gick bra. Jag skulle göra om det igen fastän det var lite som rysk roulett för att komma på tågen. Nästa gång ska jag kolla hur det är med tillgängligheten på det nya tåget MTR Express. Fram till dess var försiktiga vid på och avstigningen av SJ:s snabbtåg. Mycket försiktiga.

Ta hand om er.

Kramar!
Nalle

Share Button